Poreska resenja za pausalce 2020

Usled potrebe za uspostavljanjem savremene i efikasne administracije, sistem paušalnog oporezivanja u Srbiji je od početka ove godine znatno unapređen. Poreska resenja za pausalce 2020 će od sada stizati u elektronskom obliku putem aplikacije E-porezi unapred za celu godinu.

Počev od sredine januara 2020. godine preduzetnici će umesto na kućnu adresu, rešenje o utvrđenim obavezama dobijati direktno u elektronsko sanduče putem portala Poreske uprave.

Ako vam prilikom instalacije sertifikata i softvera, bilo koji korak predstavlja problem – ne brinite, postoji rešenje. Možete nam podneti zahtev, tako da Vam poreska rešenja direktno pošaljemo na Vaš mail. Podrebno je samo podneti zahtev klikom na naredno dugme:

Više se ne moraju iščekivati rešenja koja su pojedinim poreskim obveznicima kasnila od po nekoliko meseci do nekoliko godina. Poreska resenja za pausalce 2020, će od sada stizati unapred za celu godinu.

Novoosnovanim preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje i  koji su prijavili početak obavljanja delanosti u 2020 godini, rešenja o utvrđenim poreskim obavezama biće dostavljena u njihovo poresko sanduče u veoma kratkom roku od 48 časova od dana osnivanja preduzetničke delatnosti. Rok za uplatu obaveza za prvi mesec biće 15 dana po isteku meseca.

Datum uručenja poreskog rešenja je datum postavljanja u poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave. Datum je bitan, jer ukoliko ste nezadovoljni visinom utvrđene obaveze, možete uložiti žalbu koja će se razmatrati samo ako je podnesete u roku od 15 dana od dana uručenja rešenja.

Do ove godine poreska rešenja su bila dostavljana od juna do kraja godine, a da neki obveznici i do tri godine nisu dobijali rešenja. Paušalno oporezovani obveznici su morali da se raspitaju koliko bi otprilike mesečno trebalo da izdvajaju svakog meseca za obaveze, kako ih ne bi iznenadilo kada dobiju rešenja jer je rok bio 15 dana da se izmire sve obaveze retroaktivno, što je u nekim slučajevima bilo i po nekoliko godina u nazad.

Od ove godine, više ne morate da čekate na rešenja mesecima kako biste dobili svoj poziv na broj i otpočeli da uplaćujete tačne iznose svojih obaveza.

poreska resenja za pausalce 2020 #poreskaresenja

Postavlja se pitanje, kako pristupiti poreskom sandučetu?

Da biste preuzeli rešenje, morate posedovati kvalifikovani digitalni sertifikat za preuzimanje rešenja sa portala Poreske uprave ili ovlastiti drugo lice u cilju pristupanja portalu Poreske uprave i preduzimanja odgovarajućih radnji.

Kvalifikovani elektronski sertifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela kao što su: MUP, Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems. Sve informacije o nabavci i korišćenju sertifikata mogu se naći na njihovim sajtovima.

Poreska resenja za pausalce 2020. Šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju?

Iako  novi vid dostavljanja rešenja paušalcima znatno efikasniji, sam proces pristupanja poreskom sandučetu  nije toliko jednostavan za preduzetnike kao što se to izgleda.

Da biste proverili svoje  poresko sanduče, morate imati pristup aplikaciji ePorezi, koju možete preuzeti sa portala eUprava.

Aplikaciju ePorezi morate instalirati na svoj računar i nakon pokretanja i unosa PIN koda kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupa se portalu ePorezi.

Na vašem računaru je potrebno da budu priključeni čitač kartica i sertifikat sa čipom. Da biste koristili čitač kartice neophodno je prethodno instalirati drajvere za isti. Ukoliko imate elektronski potpis u vidu USB tokena, čitač kartica vam nije potreban.

Ono što preduzetnicima paušalcima za sada predstavlja najveći problem jeste instalacija samih sertifikata. Tehnički nije najbolje rešeno. Potrebno je dosta vremena za iščitavanje uputstava i instaliranje softvera potrebnih za korišćenje digitalnih sertifikata.

Nedostaci koji se teže otkloniti

Za sada Poreska uprava još uvek ne šalje obaveštenja na mail preduzetnika o pristiglom rešenju , te je stoga još uvek potrebno redovno proveravati poresko sanduče.

Međutim, radi se na poboljšanju servisa kako bi se obaveštenja dostavljala putem SMS-a ili mail-om, svim obveznicima kada Poreska uprava bude dostavila neki novi akt u poresko sanduče.

poreska resenja za pausalce 2020

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.